(Unicode version)
အင်တာနက်မှာ ဖတ်ရတာလေး ပြန် ပြောချင်လို့ပါ။ ကျန်းမာရေးအတွက်ပေါ့။
ယနေ့ မြန်မာနိုင်ငံမှာ အချိုရည်မျိုးစုံ ၀ယ်လို့ရလာပါပြီ။ အယင်က sanction ကြောင့် ၀ယ်ရဈေးကြီးတ့ဲ Coca cola တို့ Pepsi တို့ကို တော်တော်ဈေးပေါပေါနဲ့ကို နေရာတကာမှာ ၀ယ်လို့ရနေပါပြီ။ နောက်သိပ်မကြာခင် သောက်ရေသန့်ထက် ဈေးပိုပေါသွားနိုင်ပါတယ်။ သတိထားစရာလေးတွေ ပြောချင်တာပါ။
အ၀လွန်တာ အချိုရည်နဲ့ တိုက်ရိုက်အချိုးကျနေပါတယ်။ သောက်သလောက် ၀ စေပါတယ်။ များသောအားဖြင့် လူတွေက အချိုရည် သောက်လိုက်ယင် ကိုယ်အလေးချိန်တိုးစေတ့ဲ ကယ်လိုရီ အပိုတွေ တိုးသွားတာ သတိမထားမိကြပါဘူး။ အချိုရည် တံဆိပ်မျိုးစုံ ရှိတာ အားလုံးသိကြပါတယ်။ ဒါတွေအားလုံးဟာ ဆိုဒါရည်ထဲကို အချိုဓာတ်၊ အရသာနဲ့ အရောင်တွေ ထည့်ထားတာ အတူတူကြီးပါဘဲ။
ဒါပေမ့ဲ ပိန်နေတ့ဲသူတွေက ၀ လာအောင် အချိုရည်တွေ သောက်နေလို့ မရပါ။ နောက်ဆက်တွဲ ဖြစ်နိုင်တ့ဲ ရောဂါတွေ ရှိနေပါသေးတယ်။
ပထမဆုံးကတော့ ဆီးချို သွေးချို ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။ တခါသောက်လိုက်ယင် ခန္ဓာကိုယ်ထဲကို သကြားဓာတ် အများကြီး ၀င်သွားပါတယ်။ များများသောက်ယင် ခန္ဓာကိုယ် ထဲက အင်ဆူလင်က မထိမ်းနိုင်တော့ဘဲ ဆီးချိုရောဂါ ဖြစ်စေပါတယ်။
အချိုရည် သောက်တာများယင် အရိုးအားနဲတ့ဲ ရောဂါလဲ ဖြစ်စေပါတယ်။ ကလေးငယ်တွေမှာ အရိုးကြီးထွားမှု ဖြစ်စေတ့ဲ ကယ်ဆီယမ်ဖြစ်ပေါ်မှုကို ပျက်စီးစေပါတယ်။
နောက်တခါ သွားတွေ ပျက်စီး စေပါတယ်။ အချိုရည် မှာပါတ့ဲ အက်ဆစ်ဓာတ်က သွားအပေါ်လွှာကို ပျက်စီး စေပါတယ်။ အစာစားနေစဉ်မှာလဲ အချိုရည် သောက်တာ မပြုလုပ်စေချင်ပါဘူး။
ကျောက်ကပ်မှာလဲ ကျောက်တည်စေပါတယ်။ အချိုရည် မှာပါတ့ဲ အက်ဆစ်ဓာတ်ကို ဟန့်တားဖို့ ခန္ဓာကိုယ်က အရိုးထဲက ကယ်ဆီယမ်ကို သုံးပါတယ်။ အရိုးမှာ ကယ်ဆီယမ် လျော့နည်းစေပြီး အဲဒီ ကယ်ဆီယမ် တွေ ကျောက်ကပ်မှာ စုပြီး ကျောက်တည်စေပါတယ်။
နောက် အစာခြေမှုကိုလဲ ပျက်ပြားစေပါတယ်။ အချိုရည် မှာပါတ့ဲ ဖော့စဖောရစ်အက်ဆစ်နဲ့ အစာအိမ်မှာရှိတ့ဲ ဟိုက်ဒြိုကလိုရစ်အက်ဆစ်တို့ ဓာတ်ပြိုင်မှုဖြစ်ပြီး အစာခြေမှုကို ထိခိုက်စေပါတယ်။ အစာမကြေ လေပွတာတွေ ဖြစ်စေပါတယ်။
အချိုရည် တွေမှာ ကာဖင်းဓာတ် ပါပါတယ်။ ကာဖင်းဓာတ်က ဂဏာမငြိမ်မှု၊ စိတ်တင်းကြပ်မှု၊ သွေးတိုးနဲ့ ဆီး အလွန်အကျွန်သွားမှုကို ဖြစ်စေပါတယ်။ အချိုရည် ကြောင့် သွေးတိုးစေတယ်လို့ ယုံကြည်ရပါတယ်။ တချို့ လေ့လာမှုတွေအရ အသည်းကိုလဲ အန္တရယ်ဖြစ်စေတယ်လို့ သိရပါတယ်။
အချိုရည်မှာ သုံးတ့ဲ Aspertame ဟာ ပုံမှန်သကြားထက် အဆ ၂၀၀ ပိုချိုပါတယ်။ ဘေးထွက်ဆိုးကျိုး ပိုများမှာ အသေအချာပါ။
ဒီဟာတွေဟာ အချိုရည်ရဲ့ ဆိုးကျိုးတွေပါ။ ဒါပေမ့ဲ တနေ့ကို လေးငါး ဆယ်ဘူးလောက် သောက်မှ သိသာမှာပါ။ မြန်မာပြည်မှာ သာမန်သူတွေ အဲဒီလောက် ၀ယ်မသောက်နိုင်သေးတော့ စိုးရိမ်စရာတော့ မဟုတ်လောက်သေးပါဘူး။ ဆင်ခြင်နိုင်ကြဖို့ပါ။ ကျေးဇူးတင်ပါတယ်။
XxXxXx
(Zawgyi version)
အင္တာနက္မွာ ဖတ္ရတာေလး ျပန္ ေျပာခ်င္လို႔ပါ။ က်န္းမာေရးအတြက္ေပါ့။
ယေန႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ အခ်ိဳရည္မ်ိဳးစံု ၀ယ္လို႔ရလာပါၿပီ။ အယင္က sanction ေၾကာင့္ ၀ယ္ရေစ်းႀကီးတ့ဲ Coca cola တို႔ Pepsi တို႔ကို ေတာ္ေတာ္ေစ်းေပါေပါနဲ႔ကို ေနရာတကာမွာ ၀ယ္လို႔ရေနပါၿပီ။ ေနာက္သိပ္မၾကာခင္ ေသာက္ေရသန္႔ထက္ ေစ်းပိုေပါသြားႏိုင္ပါတယ္။ သတိထားစရာေလးေတြ ေျပာခ်င္တာပါ။
အ၀လြန္တာ အခ်ိဳရည္နဲ႔ တိုက္႐ိုက္အခ်ိဳးက်ေနပါတယ္။ ေသာက္သေလာက္ ၀ ေစပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ လူေတြက အခ်ိဳရည္ ေသာက္လိုက္ယင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးေစတ့ဲ ကယ္လိုရီ အပိုေတြ တိုးသြားတာ သတိမထားမိၾကပါဘူး။ အခ်ိဳရည္ တံဆိပ္မ်ိဳးစံု ႐ွိတာ အားလံုးသိၾကပါတယ္။ ဒါေတြအားလံုးဟာ ဆိုဒါရည္ထဲကို အခ်ိဳဓာတ္၊ အရသာနဲ႔ အေရာင္ေတြ ထည့္ထားတာ အတူတူႀကီးပါဘဲ။
ဒါေပမ့ဲ ပိန္ေနတ့ဲသူေတြက ၀ လာေအာင္ အခ်ိဳရည္ေတြ ေသာက္ေနလို႔ မရပါ။ ေနာက္ဆက္တြဲ ျဖစ္ႏိုင္တ့ဲ ေရာဂါေတြ ႐ွိေနပါေသးတယ္။
ပထမဆံုးကေတာ့ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ တခါေသာက္လိုက္ယင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲကို သၾကားဓာတ္ အမ်ားႀကီး ၀င္သြားပါတယ္။ မ်ားမ်ားေသာက္ယင္ ခႏၶာကိုယ္ ထဲက အင္ဆူလင္က မထိမ္းႏိုင္ေတာ့ဘဲ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ေစပါတယ္။
အခ်ိဳရည္ ေသာက္တာမ်ားယင္ အ႐ိုးအားနဲတ့ဲ ေရာဂါလဲ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ကေလးငယ္ေတြမွာ အ႐ိုးႀကီးထြားမႈ ျဖစ္ေစတ့ဲ ကယ္ဆီယမ္ျဖစ္ေပၚမႈကို ပ်က္စီးေစပါတယ္။
ေနာက္တခါ သြားေတြ ပ်က္စီး ေစပါတယ္။ အခ်ိဳရည္ မွာပါတ့ဲ အက္ဆစ္ဓာတ္က သြားအေပၚလႊာကို ပ်က္စီး ေစပါတယ္။ အစာစားေနစဥ္မွာလဲ အခ်ိဳရည္ ေသာက္တာ မျပဳလုပ္ေစခ်င္ပါဘူး။
ေက်ာက္ကပ္မွာလဲ ေက်ာက္တည္ေစပါတယ္။ အခ်ိဳရည္ မွာပါတ့ဲ အက္ဆစ္ဓာတ္ကို ဟန္႔တားဖို႔ ခႏၶာကိုယ္က အ႐ိုးထဲက ကယ္ဆီယမ္ကို သံုးပါတယ္။ အ႐ိုးမွာ ကယ္ဆီယမ္ ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး အဲဒီ ကယ္ဆီယမ္ ေတြ ေက်ာက္ကပ္မွာ စုၿပီး ေက်ာက္တည္ေစပါတယ္။
ေနာက္ အစာေျခမႈကိုလဲ ပ်က္ျပားေစပါတယ္။ အခ်ိဳရည္ မွာပါတ့ဲ ေဖာ့စေဖာရစ္အက္ဆစ္နဲ႔ အစာအိမ္မွာ႐ွိတ့ဲ ဟိုက္ၿဒိဳကလိုရစ္အက္ဆစ္တို႔ ဓာတ္ၿပိဳင္မႈျဖစ္ၿပီး အစာေျခမႈကို ထိခိုက္ေစပါတယ္။ အစာမေၾက ေလပြတာေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။
အခ်ိဳရည္ ေတြမွာ ကာဖင္းဓာတ္ ပါပါတယ္။ ကာဖင္းဓာတ္က ဂဏာမၿငိမ္မႈ၊ စိတ္တင္းၾကပ္မႈ၊ ေသြးတိုးနဲ႔ ဆီး အလြန္အကြၽန္သြားမႈကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ အခ်ိဳရည္ ေၾကာင့္ ေသြးတိုးေစတယ္လို႔ ယံုၾကည္ရပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ ေလ့လာမႈေတြအရ အသည္းကိုလဲ အႏၲရယ္ျဖစ္ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
အခ်ိဳရည္မွာ သံုးတ့ဲ Aspertame ဟာ ပံုမွန္သၾကားထက္ အဆ ၂၀၀ ပိုခ်ိဳပါတယ္။ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး ပိုမ်ားမွာ အေသအခ်ာပါ။
ဒီဟာေတြဟာ အခ်ိဳရည္ရဲ႕ ဆိုးက်ိဳးေတြပါ။ ဒါေပမ့ဲ တေန႔ကို ေလးငါး ဆယ္ဘူးေလာက္ ေသာက္မွ သိသာမွာပါ။ ျမန္မာျပည္မွာ သာမန္သူေတြ အဲဒီေလာက္ ၀ယ္မေသာက္ႏိုင္ေသးေတာ့ စိုးရိမ္စရာေတာ့ မဟုတ္ေလာက္ေသးပါဘူး။ ဆင္ျခင္ႏိုင္ၾကဖို႔ပါ။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
အင်တာနက်မှာ ဖတ်ရတာလေး ပြန် ပြောချင်လို့ပါ။ ကျန်းမာရေးအတွက်ပေါ့။
ယနေ့ မြန်မာနိုင်ငံမှာ အချိုရည်မျိုးစုံ ၀ယ်လို့ရလာပါပြီ။ အယင်က sanction ကြောင့် ၀ယ်ရဈေးကြီးတ့ဲ Coca cola တို့ Pepsi တို့ကို တော်တော်ဈေးပေါပေါနဲ့ကို နေရာတကာမှာ ၀ယ်လို့ရနေပါပြီ။ နောက်သိပ်မကြာခင် သောက်ရေသန့်ထက် ဈေးပိုပေါသွားနိုင်ပါတယ်။ သတိထားစရာလေးတွေ ပြောချင်တာပါ။
အ၀လွန်တာ အချိုရည်နဲ့ တိုက်ရိုက်အချိုးကျနေပါတယ်။ သောက်သလောက် ၀ စေပါတယ်။ များသောအားဖြင့် လူတွေက အချိုရည် သောက်လိုက်ယင် ကိုယ်အလေးချိန်တိုးစေတ့ဲ ကယ်လိုရီ အပိုတွေ တိုးသွားတာ သတိမထားမိကြပါဘူး။ အချိုရည် တံဆိပ်မျိုးစုံ ရှိတာ အားလုံးသိကြပါတယ်။ ဒါတွေအားလုံးဟာ ဆိုဒါရည်ထဲကို အချိုဓာတ်၊ အရသာနဲ့ အရောင်တွေ ထည့်ထားတာ အတူတူကြီးပါဘဲ။
ဒါပေမ့ဲ ပိန်နေတ့ဲသူတွေက ၀ လာအောင် အချိုရည်တွေ သောက်နေလို့ မရပါ။ နောက်ဆက်တွဲ ဖြစ်နိုင်တ့ဲ ရောဂါတွေ ရှိနေပါသေးတယ်။
ပထမဆုံးကတော့ ဆီးချို သွေးချို ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။ တခါသောက်လိုက်ယင် ခန္ဓာကိုယ်ထဲကို သကြားဓာတ် အများကြီး ၀င်သွားပါတယ်။ များများသောက်ယင် ခန္ဓာကိုယ် ထဲက အင်ဆူလင်က မထိမ်းနိုင်တော့ဘဲ ဆီးချိုရောဂါ ဖြစ်စေပါတယ်။
အချိုရည် သောက်တာများယင် အရိုးအားနဲတ့ဲ ရောဂါလဲ ဖြစ်စေပါတယ်။ ကလေးငယ်တွေမှာ အရိုးကြီးထွားမှု ဖြစ်စေတ့ဲ ကယ်ဆီယမ်ဖြစ်ပေါ်မှုကို ပျက်စီးစေပါတယ်။
နောက်တခါ သွားတွေ ပျက်စီး စေပါတယ်။ အချိုရည် မှာပါတ့ဲ အက်ဆစ်ဓာတ်က သွားအပေါ်လွှာကို ပျက်စီး စေပါတယ်။ အစာစားနေစဉ်မှာလဲ အချိုရည် သောက်တာ မပြုလုပ်စေချင်ပါဘူး။
ကျောက်ကပ်မှာလဲ ကျောက်တည်စေပါတယ်။ အချိုရည် မှာပါတ့ဲ အက်ဆစ်ဓာတ်ကို ဟန့်တားဖို့ ခန္ဓာကိုယ်က အရိုးထဲက ကယ်ဆီယမ်ကို သုံးပါတယ်။ အရိုးမှာ ကယ်ဆီယမ် လျော့နည်းစေပြီး အဲဒီ ကယ်ဆီယမ် တွေ ကျောက်ကပ်မှာ စုပြီး ကျောက်တည်စေပါတယ်။
နောက် အစာခြေမှုကိုလဲ ပျက်ပြားစေပါတယ်။ အချိုရည် မှာပါတ့ဲ ဖော့စဖောရစ်အက်ဆစ်နဲ့ အစာအိမ်မှာရှိတ့ဲ ဟိုက်ဒြိုကလိုရစ်အက်ဆစ်တို့ ဓာတ်ပြိုင်မှုဖြစ်ပြီး အစာခြေမှုကို ထိခိုက်စေပါတယ်။ အစာမကြေ လေပွတာတွေ ဖြစ်စေပါတယ်။
အချိုရည် တွေမှာ ကာဖင်းဓာတ် ပါပါတယ်။ ကာဖင်းဓာတ်က ဂဏာမငြိမ်မှု၊ စိတ်တင်းကြပ်မှု၊ သွေးတိုးနဲ့ ဆီး အလွန်အကျွန်သွားမှုကို ဖြစ်စေပါတယ်။ အချိုရည် ကြောင့် သွေးတိုးစေတယ်လို့ ယုံကြည်ရပါတယ်။ တချို့ လေ့လာမှုတွေအရ အသည်းကိုလဲ အန္တရယ်ဖြစ်စေတယ်လို့ သိရပါတယ်။
အချိုရည်မှာ သုံးတ့ဲ Aspertame ဟာ ပုံမှန်သကြားထက် အဆ ၂၀၀ ပိုချိုပါတယ်။ ဘေးထွက်ဆိုးကျိုး ပိုများမှာ အသေအချာပါ။
ဒီဟာတွေဟာ အချိုရည်ရဲ့ ဆိုးကျိုးတွေပါ။ ဒါပေမ့ဲ တနေ့ကို လေးငါး ဆယ်ဘူးလောက် သောက်မှ သိသာမှာပါ။ မြန်မာပြည်မှာ သာမန်သူတွေ အဲဒီလောက် ၀ယ်မသောက်နိုင်သေးတော့ စိုးရိမ်စရာတော့ မဟုတ်လောက်သေးပါဘူး။ ဆင်ခြင်နိုင်ကြဖို့ပါ။ ကျေးဇူးတင်ပါတယ်။
XxXxXx
(Zawgyi version)
အင္တာနက္မွာ ဖတ္ရတာေလး ျပန္ ေျပာခ်င္လို႔ပါ။ က်န္းမာေရးအတြက္ေပါ့။
ယေန႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ အခ်ိဳရည္မ်ိဳးစံု ၀ယ္လို႔ရလာပါၿပီ။ အယင္က sanction ေၾကာင့္ ၀ယ္ရေစ်းႀကီးတ့ဲ Coca cola တို႔ Pepsi တို႔ကို ေတာ္ေတာ္ေစ်းေပါေပါနဲ႔ကို ေနရာတကာမွာ ၀ယ္လို႔ရေနပါၿပီ။ ေနာက္သိပ္မၾကာခင္ ေသာက္ေရသန္႔ထက္ ေစ်းပိုေပါသြားႏိုင္ပါတယ္။ သတိထားစရာေလးေတြ ေျပာခ်င္တာပါ။
အ၀လြန္တာ အခ်ိဳရည္နဲ႔ တိုက္႐ိုက္အခ်ိဳးက်ေနပါတယ္။ ေသာက္သေလာက္ ၀ ေစပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ လူေတြက အခ်ိဳရည္ ေသာက္လိုက္ယင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးေစတ့ဲ ကယ္လိုရီ အပိုေတြ တိုးသြားတာ သတိမထားမိၾကပါဘူး။ အခ်ိဳရည္ တံဆိပ္မ်ိဳးစံု ႐ွိတာ အားလံုးသိၾကပါတယ္။ ဒါေတြအားလံုးဟာ ဆိုဒါရည္ထဲကို အခ်ိဳဓာတ္၊ အရသာနဲ႔ အေရာင္ေတြ ထည့္ထားတာ အတူတူႀကီးပါဘဲ။
ဒါေပမ့ဲ ပိန္ေနတ့ဲသူေတြက ၀ လာေအာင္ အခ်ိဳရည္ေတြ ေသာက္ေနလို႔ မရပါ။ ေနာက္ဆက္တြဲ ျဖစ္ႏိုင္တ့ဲ ေရာဂါေတြ ႐ွိေနပါေသးတယ္။
ပထမဆံုးကေတာ့ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ တခါေသာက္လိုက္ယင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲကို သၾကားဓာတ္ အမ်ားႀကီး ၀င္သြားပါတယ္။ မ်ားမ်ားေသာက္ယင္ ခႏၶာကိုယ္ ထဲက အင္ဆူလင္က မထိမ္းႏိုင္ေတာ့ဘဲ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ေစပါတယ္။
အခ်ိဳရည္ ေသာက္တာမ်ားယင္ အ႐ိုးအားနဲတ့ဲ ေရာဂါလဲ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ကေလးငယ္ေတြမွာ အ႐ိုးႀကီးထြားမႈ ျဖစ္ေစတ့ဲ ကယ္ဆီယမ္ျဖစ္ေပၚမႈကို ပ်က္စီးေစပါတယ္။
ေနာက္တခါ သြားေတြ ပ်က္စီး ေစပါတယ္။ အခ်ိဳရည္ မွာပါတ့ဲ အက္ဆစ္ဓာတ္က သြားအေပၚလႊာကို ပ်က္စီး ေစပါတယ္။ အစာစားေနစဥ္မွာလဲ အခ်ိဳရည္ ေသာက္တာ မျပဳလုပ္ေစခ်င္ပါဘူး။
ေက်ာက္ကပ္မွာလဲ ေက်ာက္တည္ေစပါတယ္။ အခ်ိဳရည္ မွာပါတ့ဲ အက္ဆစ္ဓာတ္ကို ဟန္႔တားဖို႔ ခႏၶာကိုယ္က အ႐ိုးထဲက ကယ္ဆီယမ္ကို သံုးပါတယ္။ အ႐ိုးမွာ ကယ္ဆီယမ္ ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး အဲဒီ ကယ္ဆီယမ္ ေတြ ေက်ာက္ကပ္မွာ စုၿပီး ေက်ာက္တည္ေစပါတယ္။
ေနာက္ အစာေျခမႈကိုလဲ ပ်က္ျပားေစပါတယ္။ အခ်ိဳရည္ မွာပါတ့ဲ ေဖာ့စေဖာရစ္အက္ဆစ္နဲ႔ အစာအိမ္မွာ႐ွိတ့ဲ ဟိုက္ၿဒိဳကလိုရစ္အက္ဆစ္တို႔ ဓာတ္ၿပိဳင္မႈျဖစ္ၿပီး အစာေျခမႈကို ထိခိုက္ေစပါတယ္။ အစာမေၾက ေလပြတာေတြ ျဖစ္ေစပါတယ္။
အခ်ိဳရည္ ေတြမွာ ကာဖင္းဓာတ္ ပါပါတယ္။ ကာဖင္းဓာတ္က ဂဏာမၿငိမ္မႈ၊ စိတ္တင္းၾကပ္မႈ၊ ေသြးတိုးနဲ႔ ဆီး အလြန္အကြၽန္သြားမႈကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ အခ်ိဳရည္ ေၾကာင့္ ေသြးတိုးေစတယ္လို႔ ယံုၾကည္ရပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ ေလ့လာမႈေတြအရ အသည္းကိုလဲ အႏၲရယ္ျဖစ္ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
အခ်ိဳရည္မွာ သံုးတ့ဲ Aspertame ဟာ ပံုမွန္သၾကားထက္ အဆ ၂၀၀ ပိုခ်ိဳပါတယ္။ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး ပိုမ်ားမွာ အေသအခ်ာပါ။
ဒီဟာေတြဟာ အခ်ိဳရည္ရဲ႕ ဆိုးက်ိဳးေတြပါ။ ဒါေပမ့ဲ တေန႔ကို ေလးငါး ဆယ္ဘူးေလာက္ ေသာက္မွ သိသာမွာပါ။ ျမန္မာျပည္မွာ သာမန္သူေတြ အဲဒီေလာက္ ၀ယ္မေသာက္ႏိုင္ေသးေတာ့ စိုးရိမ္စရာေတာ့ မဟုတ္ေလာက္ေသးပါဘူး။ ဆင္ျခင္ႏိုင္ၾကဖို႔ပါ။ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
No comments:
Post a Comment
Thank you.